Un nou ”documentar” care alimentează conspirații, viral pe internet: de ce nu poate fi șters

de: Alexandru Puiu
11 05. 2020

În momentul în care ceva ajunge pe internet, tinde să fie imposibil de șters, după cum și-au dat seama marile rețele de socializare în privința unui clip cu conspirații.

Internetul este plin de conspirații care vizează pandemia de coronavirus, iar cele mai multe dintre ele se propagă în mediul online prin intermediul rețelelor de socializare. Un număr mare dintre ele au fost agregate însă într-un aparent documentar intitulat Plandemic Movie sau Plandemic Documentary.

Nu se știe momentul exact în care clipul de aproximativ 30 de minute a început să circule pe internet, dar face o treabă foarte bună în a detalia majoritatea conspirațiilor pe care le-ai auzit în ultimele luni despre infecțiile cu Covid-19. Printre cei care vorbesc în documentar se află și un biologist discreditat de câțiva ani în comunitatea oamenilor de știință, conform organizației de verificare a veridicității informațiilor Snopes.

”Filmul de 26 de minute Plandemic Movie pretinde să fie un extras dintr-un documentar mai mare care va fi lansat în vară și conține afirmații despre originea virusului și modul în care se răspândește. Clipul încearcă să argumenteze că pandemia de coronavirus a fost creată pentru a se obține un profit din vaccinuri. Printre alte afirmații care contestă recomandările experților medicali, clipul sugerează că statul în casă face rău sistemului imunitar al oamenilor și că măștile îmbolnăvesc de fapt oamenii.”, se arată în analiza CNBC pe marginea subiectului.

Iar acum vine partea ciudată a ecuației. Facebook, Twitter, YouTube și alte platforme de conținut online au făcut eforturi pentru a șterge clipul. Din păcate, aceste eforturi nu doar că au încurajat oamenii să caute noi mijloace de răspândire, dar au alimentat și mai mult conspirațiile din clip. La ora actuală, o simplă căutare pe YouTube sau Facebook îți generează mai multe rezultate cu mii de vizualizări pentru copii ale clipului original. Când Twitter a decis să șteargă orice referință către clip, foarte mulți internauți au început să protesteze în spatele hashatag-ului #plandemic și să acuze de cenzură oficialii rețelei de socializare.